Blog

De laatste IT-updates en tips

Wat is tweestapsverificatie en waarom is het nodig?

tweestapsverificatie

Persoonlijke gegevens van gebruikers worden voortdurend bedreigd. Daarom is het voor users essentieel om na te denken over manieren om hun personal data te beschermen. Voor dienstverleners is het dan weer van belang om de privacy van hun gebruikers te waarborgen. Hoewel veel mensen sterke of unieke wachtwoorden gebruiken, is het aangeraden andere hoogwaardige verdedigingsmiddelen in te zetten. Zo adviseren wij tweestapsverificatie in te schakelen om gegevensbeveiliging te verzekeren. Geen idee wat ‘two-step verification’ inhoudt? Wij maken je hieronder wegwijs over het onderwerp!

Wat is tweestapsverificatie?

Tweestapsverificatie (2SV) of Two Factor Authentication (2FA) is een extra beveiligingslaag die wordt gebruikt om ervoor te zorgen dat alleen geverifieerde gebruikers toegang krijgen tot een specifiek online account. In eerste instantie voert een gebruiker zoals gewoonlijk zijn/ haar gebruikersnaam en wachtwoord in. Daarna zal de user, in plaats van onmiddellijk toegang te krijgen, aanvullende informatie moeten verstrekken. Dat laatste kan om een van de twee onderstaande categorieën gaan:

  • Iets dat je bezit: een code van een Authenticator-app op je smartphone of een code die per sms naar je telefoonnummer verzonden werd.

  • Iets wat je bent: een biometrische indicator, zoals je vingerafdruk (Touch ID) of gezichtsherkenning (Face ID).

Wat is het belang van 2SV?

Nu het voor cybercriminelen steeds makkelijker wordt om wachtwoorden te achterhalen, is tweestapsverificatie belangrijker dan ooit. Het lijkt misschien een gedoe om de extra stap toe te voegen, maar zonder 2SV ben je uiterst kwetsbaar voor crackers met als doel personal data stelen, bankrekeningen plunderen óf online kredietportalen hacken. Met andere woorden: implementeer je een extra stap voor account toegang, dan zullen dieven (meer) moeite hebben om persoonlijke informatie te bekomen.

Hoe tweestapsverificatie activeren?

Vandaag de dag bieden talloze populaire websites de mogelijkheid om ‘two-step verification’ in te schakelen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Facebook, Instagram, LinkedIn, WhatsApp, Apple, Amazon, Lastpass, Dropbox, PayPal en Google. Biedt de website 2SV dan vind je de knop om de extra stap in te voeren in de meeste gevallen bij instellingen, meer specifiek bij ‘beveiliging’.

Een welbekende applicatie op basis van tweestapsverificatie is Microsoft Authenticator. De app helpt bij het identificeren van de gebruiker én checkt of een user daadwerkelijk is wie hij/zij beweert te zijn. Verder is het mogelijk om 2SV te implementeren in een Microsoft 365-omgeving. En: ook KMO’s die gebruik maken van een lokale Active Directory kunnen hier gebruik van maken.

Wens je tweestapsverificatie in te schakelen in je (hybride) Microsoft 365-omgeving? Neem dan vrijblijvend contact op, wij staan steeds voor jou klaar!

Guest User